Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

10 januari 2010

Städa-i-skafferiet-kräm

Vi har frostat av frysen, försöker tömma kyl och skafferi. Januari är bra månad att försöka äta upp det man har hemma, baka eget bröd, filosofera när man knådar. Egen limpa kostar 2 kr, köpebröd 20 kr. En god soppa av lök och rotsaker som finns hemma. Jag gjorde en kräm till efterrätt av sylt-slattar, lite frukt, några russin, några frysta bär. Nu kunde vi diska burkarna, lämna i återvinning, sparade några kronor och fick mer plats.

23 kommentarer:

Tussegumman sa...

Att verkligen göra rent hus känns bra. En nystart på något sätt. Det känns verkligen bra när man tagit tag i det. Tänker också på ordspråket ordning och reda pengar på fredag...Ha det gott i vinterkylan/Kramar Tussegumman

Hannele på Hisingen sa...

Tussegumman, bra ordspråk. Januari är bra månad för rensning, lätt att frosta av frys också. Kul att baka ibland, göra lite varm soppa till hembakat, smakar nu i kylan, kram.

Njut i din trädgård sa...

Hujedamej så duktigt!

Jag är inte känd för att vara duktig på att städa. Plocka - javisst - men grovrengöring - usch jag borde skämmas.

Hembakt bröd är inte bara billigt, det är himlans gott okså! Tänk om jag fick det gjort nån gång!!!

Znogge sa...

Under en period bakade vi allt matbröd själva. Gott och billigt! Men nu var det ett tag sedan...

Hannele sa...

Njut, jag kanske inte pratar om precis grovrengöring, lite mer att städa och tömma skafferiet och kyl så här januari.
Smart, och man sparar en hel del pengar att inte springa i affärer utan försöker verkligen använda det som finns hemma.

Hannele på Hisingen sa...

Znogge, det är väldigt avkopplande att baka bröd.

Helga - precious sa...

Jag tycker att det är roligt med "man tager vad man haver"-matlagnng också...

Nina sa...

Mums!

Hannele på Hisingen sa...

Helga, visst är det kul att använda sin fantasi.

Nina, mera kräm åt folket..

Synnøve. sa...

Flanellakan är skönt. En varmvattensflaska är heller inte dumt.

Skafferisoppa går att göra på myckt.Man blir mätt och skåpen tomma. Så kan man fylla på med nytt igen.

Kramen Synnöve.

britten sa...

Hej

Tack för besöket hos mig....va härlig med skafferirensning när det blir så mycket gott...

Hannele på Hisingen sa...

Synnøve, flanellakan är helt rätt på vintern,
bra att tömma skåpen ibland, kram.

Britten, januari är bra månad för skafferirensning.

AnnCharlotte sa...

...bara man tänker till lite så brukar det alltid finnas något att laga av i ett till synes tomt skafferi.

Spessartin sa...

Kostar inte en egen limpa mer än 2 kr? Jag menar, mjölet kostar väl sådär 10 kr för ett paket, minst en tredjedel går ju åt... och så ugnsvärmen om man inte har vedeldat... billiagre och godare blir det ju i vilket fall som helst!

Hannele på Hisingen sa...

Ann Charlotte, ja, för 1-2 personer funkar det bra, lite värre när vi hade barn hemma, men på den tiden blev det inte så mycket rester kvar :)

Spessartin, på ett paket mjöl kan du baka många limpor, jag använder 1 paket jäst till 6 limpor, och el för 25 minuter i ugnen kostar inte många ören. Av gammal vana använder jag ungsvärmen till andra saker: ungspotatis, äppelefterätt, ungspannkaka eller annat

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Vad härligt snöigt du har i trädgården, ser ut som här! Krämen fick det att vattnas i munnen!

Hannele sa...

Karin, äntligen snö här,
det är bara att tömma skafferiet :)

Britt sa...

Hem bakat bröd är inte dumt//Britt

Hannele på Hisingen sa...

Britt, man borde baka oftare,
man känner ju bakdoft bara i bensinstationer :)

NinaH sa...

Tihi... just det! Nu måste man ju bli av med alla bären! Receptet kommer nog till användning här också! Tack för det!;-)

Hannele sa...

Nina H, sparar man pengar i januari, kan man köpa plantor :)

skogsnuvan sa...

Den idén gillade jag. Sånt här har man kvar och man fryser in en massa bär som blir kvar. Jag provar ikväll!

Hannele sa...

Skogsnuvan, jag är säker på att det blir jättegott.