Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

14 oktober 2009

Fredspristagare

Många har kritiserat Nobels fredspris till Barack Obama, men inga vettiga alternativ har man sett. Obama har ändå en viss domino-effekt; de goda sakerna har förmågan att bli fler. I Alfreds Nobels testamente står det att fredspriset ska tilldelas en “fredsförfäktare”, den som kämpar för fredens sak, eller till ”den som har verkat mest eller best for folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående armeer samt bildande och spridande av fredskongresser”. Nu lyckades jag låna böcker på biblioteket istället för att köpa.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Har alls inget emot Obama, tvärtom, men han är ju redan känd och mäktig (hans självbiografi är mycket läsvärd). Mitt hjärta bankar mer för "hjältar som jobbar i det tysta", det finns säkert många av dem, både personer och organisationer. Ett exempel är Greg Mortensen som byggt skolor i Himalaya och särskilt månat om flickorna. Hans bok "Tre koppar te" är tänkvärd och fascinerande läsning.
Hälsningar
Lena W

Hannele sa...

Lena W, intressant tips. Många hjältar och organisationer, som jobbar i det tysta, har fått Nobels fredspris, och det kommer förhoppningsvis bli flera.

AnnCharlotte sa...

Har man fått fredspris så är det ju lite svårt att starta nya krig....

Hannele sa...

Ann Charlotte, nja, ingen har startat nya krig.. Eller vad menar du? Ännu har Sverige klarat sej från terrorister.

Znogge sa...

Kan väl stämma bra in på honom! Ska tas och läsa hans memoarer som passande nog finns här hemma i pocket!

Hannele sa...

Znogge, för en gångs skull avstod jag från att köpa ;)

NinaH sa...

Äntligen! Det kan inte sägas bättre!;-) En helt annan anda sprider sig nu - via honom... inom så många områden! Är ett hopp i sig! Må stödjas!

Katarina (Roses and stuff) sa...

Jag tror på Obamas förmåga att verka för en fredligare värld. Om det fanns bättre kandidater eller inte kan jag inte uttala mig om; jag är inte tillräckligt insatt.

Hannele sa...

Nina H, synd att en bra sak kan förvrängas och förlöjligas så lätt. Vi läser ju bara svenska tidningar, världen kan se helt annorlunda ut någon annanstans. Barack Obama har bättre idéer än någon annan haft på länge.

Katarina, man kan aldrig vara tillräckligt insatt, men jag förstår när tidningarna skriver på mer "underhållande" sätt, goda nyheter säljer inte. Visst har Obama mer förmåga att skapa fredligare värld än många andra.

Ingrid E sa...

Tycker inte Obama gjort sig förtjänt av fredspriset. Förvisso har han inte startat något nytt krig men fredspriset ska ges till de som verkat för fred - inte till de som förhoppningsvis inte ska starta krig.

Hannele sa...

Ingrid E, Obama motsvarar väl Nobels ursprungliga intentioner, det var ju han som hittade på priset. Jag tycker Obama är en värdig fredspristagare.

Klimakteriehäxan sa...

Det sägs att man ska läsa den där "Min far hade en dröm". Du kan väl säga till om den är värd besväret!

Hannele sa...

Klimakteriehäxan, jag har börjat på den och boken verkar trevlig. Obama skrev den tio år innan han ens hade funderat på att bli president, för han var den första afroamerikanska ordföranden för Harvard Law Review och blev ombedd att skriva.

Anki sa...

Jag ser fram emot att läsa Obamas böcker. Jag är inte helt övertygad om att han var rätt kandidat för fredspriset men visst är han en stor inspiration!

Hannele sa...

Anki, boken om sitt liv skrev Obama ju innan han blev tilltänkt som presidentkandidat, den är trevlig och verkar ärlig.