Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

16 september 2009

Har vi blivit lurade?

Behöver vi verkligen 67 sorters olika yoghurtar? Nästan ingen över 2%, vi betalar för vatten, potatisstärkelse och aromer. Sötningsmedel har minskat, bra det, äkta socker är ju bättre. Varför produceras nya smaker hela tiden? Människan är ju ganska konservativ med sina matvanor.Vi har alltid ätit ganska enkel okonstlad mat. Våra barn har aldrig fått margarin (utom skolan och dagis som envisas med LÄTTA). Smör har fått renässans igen. Jag är glad att man nu kan köpa ej-homogeniserad mjölk året om. Enkel yoghurt med frysta eller färska bär. Utan smakaromer.

31 kommentarer:

Åsa! sa...

Det är helt sanslöst vilket utbud av produkter det finns, och nya kommer det hela tiden.

Inga M sa...

Utbudet av produkter har exploderat de senaste åren. En del kan säkert förklaras av att invandrare är en stor kundgrupp och de vill kunna köpa "sin" mat. Men en del känns väldigt onödigt och syntetiskt. Jag har väldigt svårt för alla de här nya smaksatta mineralvattensorterna. De smakar alla bara konstigt.

Znogge sa...

Tillgång och efterfrågan. Skapad naturligtvis som så mycket annat i vårt samhälle! Själv väljer jag oftast fil med färsk frukt. Inte dumt alls!

Wannebebondjantan sa...

Den fria marknadens konsekvenser....

Yaelian sa...

Här också har vi alldeles för stor utval. Jag äter min yogurt naturel,kanske med frukt och bär,så är den bäst.

Monica Hansen sa...

Skrämmande att skolan serverar sånt skräp som Lätta..

Spessartin sa...

Åh vad jag håller med dig! Jag formligen hatar desssa jäkla lätt-yogurtar. Köper också turkisk på hink, då får man riktiga grejjer!

AnnCharlotte sa...

Javisst är vi lurade...hela tiden.

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Jag inbillar mig att det ordet är KONKURRENS. Verklig eller inbillad? Sak samma. Tokigt blir det. Jag har Bregott, smör, INGA light-produkter, dinkelmjöl, havremjölk och annat som finns att köpa KRAV-kärkt, ekologiskt eller färskt. Så naturligt som möjligt, är min paroll.
Kram EL

Helga - precious sa...

Det måste vara den rätta vägen att gå... mer rena produkter.

Charlotte sa...

Inom min dörr kommer inga konstiga produkter, förra veckan var sista veckan med margarin nu är det smör. Inga lättprodukter och undviker smaksatta varor...ska det smaka persika ska det och inte något konstigt smakämne som liknar persika. Vi är grundlurade att tro att alla dessa konstgjorda produkter är till för vår hälsa... det är nog bara den som tillverkar och säljer som tjänar på detta.

Lotta 8`) sa...

så sant så.... tänk också på alla lightprodukter som innehåller en massa E-ämnen som vi tror är nyttiga....... Kram =)

Di sa...

ja, naturligt är bäst, men om man som jag är både viktväktare, och även laktosintollerant finns tyvärr inte mkt "naturligt"...i allafall inte på yoghurtsidan,men visst, allt naturligt är bra :)
kramar för dina kloka tankar!

Ingrid E sa...

Bra att det finns många olika produkter så att det finns att välja mellan olika smaker. Vissa faller inte på läppen o tas rätt snart ur sortimentet. Så måste det fungera för vem ska annars bestämma vilka smakar som ska finnas? Nej tack till smakpoliser ja tack till nya fräscha smaker.
Köper vi de bra produkterna så kommer de dåliga att försvinna av sig själv.

Hannele sa...

Åsa! det är lycka att bo i ett i-land..

Inga M, spännande med utländsk mat och större utbud, men en hel del produkter är så undermåliga och syntetiska, som du säger att det är verkligen svårt att hitta vatten utan smak..

Znogge, tyvärr är kunskapen ofta dålig och vi betalar för smakämnen.

Wannebe bondjäntan, självklart ska det vara fri marknad, men det kräver större ansvar och kunskap, inte tro på all reklam, många barn äter väldigt dåligt.

Yaelian, det är på sitt sätt bra och spännande med stort utbud, men inte har maten blivit bättre eller billigare, vi bara slänger mer.

Monica Hansen, skolan och förskolan har alla tider gett dålig billig mat till barn, på vissa håll har det blivit bättre.

Spessartin, vi har blivit väldigt lurade av alla lätt-produkter, betalar stora pengar för vatten och potatisstärkelse, utan att ens bli mätta.

Ann Charlotte, det gäller att hänga med och inte tro på all reklam.

♥ Eva Linnea ♥ det är bra med konkurrens, och i längden mår vi och våra barn bäst av att äta så enkel varierande mat som möjligt.

Helga, jo, vi läser om överaktiva barn, som får för mycket socker och färgämnen. Barn äter väldigt dåligt i skolan, sällan frukost, men har stora pengar till godis och bullar på rasterna.

Charlotte, vi kräver att få alla smaker året om, fins ingen säsongsmat längre, smakämne som liknar persika får duga. Tillverkare måste komma med nytt hela tiden, billigt ska det vara för tillverkaren, persikor är dyrt... Bättre lägga i färska persikor själv.

Lotta 8`) vissa E-ämnen är nog ok, men man måste vara väldigt kunnig och det kommer nya hela tiden, kram.

Di, jag tycker att Valio har ganska mycket naturliga laktosfria produkter. Viktväktarnas light-produkter tror jag inte på till 100%, ibland blir man mer mätt av lite naturligt fett, kram-

Ingrid E, det handlar nog inte om smakpoliser. Bra med många produkter och stort utbud, men det kräver mycket kunskap och ganska fet plånbok. De som har sämst pengar äter sämst. Skolan ger väldigt dålig kunskap, det görs ofta halvfabrikat på hemkunskapen. Barnen börjar med det stora utbudet av sockriga barnflingor med små plastleksaker i..

Skolbarn äter väldigt dåligt, ofta inget alls, varken på morgon eller på lunchen. Stora pengar går till godis och annat under dagen, på eftermiddag är eleverna hungriga och okoncentrerade.

johanna sa...

Jag håller med dig. Förr brukade jag glad i hågen trycka i mig sockeryoughurt men nu när jag äter osötad fil/yoghurt med bär o nötter märker man vilken enorm skillnad det blir! Mycket godare o man blir inte så sockerspeedad.

dooter sa...

Jag håller med dig Ingrid. Men jag tror inte att mamma är ute efter smakpoliser. Skulle det finnas smakpoliser skulle hon nog inte kunna köpa sin icke-homogeniserad mjölk. Men det innebär inte att man inte kan vara kritisk till hur sortimentet ser ut idag. Vi har länge prioriterat det som är billigast, och det har fyllt sin funktion när vi inte hade så mycket pengar. Idag kan vi istället ställa andra krav och då kommer kvalitet i fokus. Jag vill till exempel att utbudet på margarin ska gå tillbaka och att vi får ett större utbud på smör till exempel. Men jag tycker mamma att detta var ett dåligt inlägg.

Hannele sa...

Johanna, det är så lätt att ge dessa sockriga smaksatta yoghurtar til ett barn, men när de är små, kräver de inte sött, utan vänjer sej lätt med naturliga smaker. Som du säger, man blir verkligen mätt av lite fetare naturlig yoghurt med nötter och riktig frukt i.

mamma Hannele sa...

Dooter, du vet ju att jag inte är någon smakpolis, jag älskar ju testa allt nytt, även lite onyttiga saker :)
Men som du säger, priset har stor betydelse, potatisstärkelse och smakämnen är billigare än riktig frukt.

Jag är dålig på att argumentera, men känner starkt att något är fel. Kunskap är dålig, jag ser det i skolorna, barnen äter väldigt dåligt och är hungriga och okoncentrerade.

Inger sa...

Tacka vet jag naturprodukter utan tillsatser. Min familj äter som din och det mår vi bra av. Glädjer mig åt att lightprodukter numera blivit ifrågasatta. Skandal att skolan inte vet bättre med tanke på barnen.

Hannele sa...

Inger, synd att skolan alltid ska köpa det billigaste. De växande ska väl ha bra mättande mat, utan tillsatser.

Annika Christensen sa...

Dessutom har jag sett att det är gelatin i vissa.
Nej vanlig neutral är bäst.
ha det gott
Annika

Ingrid E sa...

Tror att vi egentligen är överrens. Smaken är olika och det behövs därför flera produkter för att fylla alla smakönskningar. Sedan är det önskvärt att fler äter bra mat och inte slarvprodukterna. Under min tid med brutet ben åt jag mycket färdigmat och tröttnade totalt! Så smaklös o tråkig mat. Föredrar den hemlagade bl a på Årstidernas produkter.

Hannele sa...

Annika, gelatin och potatisstärkelse, så vattnet ska får bättre konsistens, och det betalar vi ganska mycket för. Det finns nästan inget annat än light-yoghurtar, ett par nya i större hink har kommit.

Ingrid E, idag finns det bra färdigmat också, och det skiljer mycket bland yoghurtarna också. Men det kräver mycket kunskap och läsning på den lilla baksidetexten. Tur att man inte är allergisk...

Tant Brun sa...

Ja men eller hur..två av varje räcker ialla fall för mig ju;))

Hannele sa...

Tant Brun, ur det naturliga sortimentet ;)

Maria sa...

Svårt att tro att alla nya smaker och sorter verkligen köps. Jag gillar iofs nya smaker, men köper bara Norrmejeriers Youghurt och så fil till mig själv.
Jag har helt slutat använda margarin. Använder bara riktigt smör, bregott och olivolja. Min syster som dog i cancer slutade med allt sådant som margarin ett tag innan hon dog och jag tror att det naturliga är bäst för oss människor. Jag har helt slutat med lightsafter mm också...

Anki sa...

Ja, frågan är om vi inte har blivit lurade. Men uppernbarligen finns det en marknad för den här typen av skräpmat

Hannele sa...

Maria, eftersom alla undersökningar säger att människan har lättare att byta fru än ändra sina matvanor, så känns det osannolikt att vi skulle vara pigga på så mycket nyheter. Light-produkter har vi aldrig ätit, det naturliga måste vara bäst i längden.

Anki, affären tjänar inte så mycket pengar på enkel basmat. Vi ska väl inte förbjuda skräpmat, men i skolorna får man inte heller någon kunskap om bättre kost.

synne sa...

Hej Hannele.
Det var ett tag sen. Men jag tittar in nu.
Ja här äter vi enbart riktiga råvaror. Försöker sortera bort allt av sötningsmedel, E-ämnen och annat skräp.
Tyvärr har det inte kommit lika långt här i Norge som i Sverige.
Man blir lite paff när man ser alla smaker, olika fetthalter osv på just youghurten.
Hoppas på något vis att vi kan få våra producenter att inse att "RIKTIG" mat är bäst.
Kramen Synne.

Hannele sa...

Synne, visst måste det vara bättre i längden att äta naturliga råvaror, konstigt med ständigt nya konstgjorda smaker. Ha det bra, kram.