Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

23 mars 2009

Vårstädning

Bara 50 meter härifrån på andra sidan gatan finns det en fin återvinningsplats, men tydligen för långt för vissa att gå. Alla göteborgare får lämna in sopor gratis till återvinningscentralerna, många orkar bara ta bilen till närmaste återvinningsplats. Återvinningsplatser har stängts, för att de ser ut så här.
Många orkar inte ens tömma sin kundvagn.

35 kommentarer:

mossfolk sa...

Ja, så där ser det ut här också. Fast än värre vid soptunnorna vid vårt hyreshus. Tror att de flesta hyresgäster inte här inte orkar sopsortera... det är ju nästan 100 m längre om man ska ta sig ända till återvinningsplatsen.

Helga sa...

Men så himla trist när folk skräpar ner så...

Kundvagnar med gamla påsar och listor i ser man väldigt ofta. Nästa kund får städa ur - trist det också.

Nicki sa...

Det där verkar vara ett fenomen som finns överallt. Förstår inte heller varför det ska vara så svårt att bära iväg till återvinningen. Här uppe har vi ett ställe nedanför den lokala skidbacken där folk anser att det är fullt normalt att dumpa skräpet i skogen! Det står tom en gammal rostig släpvagn där!

Hanneles paradis sa...

Mossfolk, många verkar ha dålig koll på miljö och skatter. Visst är 100 meter väldigt långt att gå ;)

Helga, väldigt trist, jag har lite svårt att förstå vuxna, som utgår från att någon annan ska hela tiden städa efter dem.

Nicki, dumpa i skogen, man mår riktigt illa, när man ser det. Jag fattar inte, för det är ju helt GRATIS att lämna allt möjligt avfall till återvinningscentralen.

johanna sa...

det är förskräckligt vad folk är lata. Dom tror ALLTID att det är nån annan som ska plocka upp efter dom, utomhus som hemma. Fy skäms säjer jag bara.

Sanne Fågelräddaren sa...

I vår BRF har vi ett sophus där vi sorterar våra sopor. Funkar (oftast)jättebra! Men det ligger ju givetvis i allas intresse att man lägger rätt. (annars bir det höjda avgifter för sophanteringen och med det höjda månadsvgifter för oss som bor här)

Hanneles paradis sa...

Johanna, ja, folk tror att någon annan plockar (?!) och dessutom tror de flesta att det är gratis att lämna sitt skräp överallt. Höjda avgifter räknar de inte med.

Sanne, här finns också en ordnad sopsortering, men
många orkar inte använda det, utan lägger bara bredvid.

Annika sa...

Vad trist det är att se sånt där. HUR lat får man egentligen bli? OCH att sen förstöra för så många andra. Tråkigt.
Skärpning!!!
KRAM!!!

Cicki sa...

Som de andra skriver så verkar det vara likadant överallt. Även här. Plus att nu är det någon som börjat lägga sopor nere utanför hissarna i källaren. Precis som om det vore ett soprum där. Att folk inte fattar att de förstör både för sig själv och andra.

Ingrid E sa...

Nästan lika snygga behållare som på Gran Canaria. Förmodligen är tömningen allt för sällan så folk har vant sig vid att kunna lägga bredvid. Dåligt!

Hanneles paradis sa...

Annika, visst är det höjden av lathet och nonchalans, trist. Ha en trevlig kväll, kram.

Cicki, sopor i källaren är ju jättestor brandrisk,
hur tänker folk egentligen, inte alls.

Ingrid E, väldig nonchalans av de boende,
dessa behållare töms jätteofta, hur mycket plats som helst.

♥♥♥ Häxor o Änglar ♥♥♥ sa...

Fy farao för så´na latmaskar! Folk sk-er i hur det ser ut, bara de slipper se det själva. Undrar vem de tror att "de där andra" är? Man kan bli galen på människor.
Kram Eva Linnea

Hanneles paradis sa...

Eva Linnea, inte tänker folk heller på att "de där andra" inte jobbar gratis. Höjda hyror och avgifter vill ingen ha, men förståelsen är liten. Kram.

Canis Lupus sa...

Hej Tant Hannele
Det var längesen jag tittade till dig. Men nu är jag här.
Sådant med sopstationer gör en skogstokig. Latheten hos vissa är så överhängande att man undrar hur det ser ut i deras hem.

Britt sa...

Ja man kan undra vad man skall göra åt detta för problemet verkar finnas överallt. Ha det bra//Britt

Hanneles paradis sa...

Canis Lupus, kul att se dej här igen.
Precis, kanske soporna ligger på deras golv.

Britt, inte kan de vara ungdomar... Berätta mer i skolorna om miljö, och att alla ens handlingar har en kostnadssida.

Yaelian sa...

Synd att folk inte bryr sig om sin miljö tillräckligt!

Hanneles paradis sa...

Yaelian, visst är det märkligt beteende,
skita ner framför sin egen dörr..

Hemma på Landet sa...

Ja, men man måste ju straffa något vet du.;-) Kramis

Glädjekällan sa...

När politiker och näringsfolk tar sitt ansvar så avgår de. Är detta som du visar en form av att 'avgå'?
Ute och cyklar kanske?
Ha det gott
Birgitta

Hannelen paratiisi sa...

Stina, stackars tvätt, kram.

Birgitta, behållarna är tomma, renhållningsverket och fastighetsskötaren sköter sitt jobb mycket väl. Det är "folket" som inte orkar stoppa sitt skräp i de tomma behållarna.

Annika Christensen sa...

Samma hos oss, ser förskräckligt ut ibland.
Annika

gulle hexan sa...

det är för ynkligt.så slött!
å när de e gratis..
för oss här i älmhult får vi BETALA när man ska lämmna till återvinningen..

jag bodde på hisingen som barn..4 år ca..
kram

Hanneles paradis sa...

Annika, som jag läser här, ser det tydligen lika illa ut i hela Sverige. Vad tänker vuxna människor, inte alls tydligen.

Gulle Hexan, lyckliga du, som fått bo på Hisingen. Visst är det slött. I Göteborg kan man inte klaga, gratis ju. Kram.

Smeden sa...

Här jag är i Stockholm är det ännu värre. Här slänger de matafall utanför! Kram!

Hannele suckar sa...

Smeden, visst är det bedrövligt.

Inga M sa...

Märklig tanke att detta med pappkartonger kan bli ett sånt bekymmer när man bor i en stad. Här på landet slänger man ut dem och tänder på! Men jag förstår att man inte kan lösa det så i en storstad.

Ser att samma bekymmer finns i Stockholm när jag besöker mina barn. Det är väldigt snuskigt runt soporna.

Shabby - Marianne sa...

I Dansk tv har de vist indlæg fra Malmø om at folk bare smider affaldet og så er der nogen der laver bål og at brandvæsnet har mange udrykninger på denne måde. I København ser der også sådan ud.... Hvorfor er der nogen der tror at andre skal rydde op for dem?

Charlotte sa...

Hos oss har de stäng grovsoprummet för att folk slängde i fel soptunna. Det är öppet med vakt EN gång i veckan och naturligtvis på en dag då vi inte kan slänga. Men vi åker tusen gånger hellre till sopstation än att någon i föreningen ska kolla vad just jag slänger. Nu har det kommit ytterligare direktiv så man inte får slänga alla typer av grovsopor där. Jag undrar bara vad ska man med grovsoprum till när det inte går att använda?
Vi återvinningen ser det ofta ut som hos er. Ja, folk ställer till och med gamla bilbatterier där och de tycks ha en förmåga att föröka sig. Skogarnas bra parkeringar har de satt igen för att folk slängde sopor där, så nu är det än svårare att komma ut och plocka bär och svamp. För var dumpar man bilen när de små vägarna och naturliga parkeringar är avstängda?
PS. Långlimericken fortsatte Häxmamman med så det ordnade sig.

Hanneles paradis sa...

Inga M, att tända på är inte riktigt någon bra lösning. Vår granne eldar allt och det blir svart rök... Att elda i villaområden är riktigt illa, så fort solen visar sej, börjar grannarna med sina trädgårdar och man kan inte sitta ute. Ingen miljövänlig lösning heller. Stora Återvinningsstationer kan det där bättre.

Marianne, visst är det ett märkligt beteende av vuxna.
De verkar tro det är gratis och inte höjer deras skatter. Trivsamt ser det inte ut. Brandfara, råttor..

Charlotte, tyvärr blir det så, att man måste ha vakter, här pratas det om övervakningskameror. Men folk har sej själv att skylla. Hur svårt kan det vara.
Detta är ett stort problem, folks sopor försvinner ju inte, bara för att man stänger stationerna. Man blir riktigt ledsen, när man ser dumpning i skogen, ändå är det GRATIS här. Hur tänker människorna? Bra kortsiktigt.

annette sa...

Samma problem här i stan, vi har "sopspioner" anställda pensionerade poliser som fotar och anmäler folk som gör som några gjort på Dina bilder, fungerar lite bättre efter att dessa börjat agera,tråkigt att det behövs.

Ha det så bra!

Kramen //annette

Moas sa...

Herregud.. jag har missat våffeldagen.. hur ska jag klara detta.. hmm. Får bli våfflor till frukost.. kram /Monica

Hanneles paradis sa...

Annette, verkligen tråkigt att vuxna inte kan begripa sånt själva, många tänker så kortsiktigt. Kram.

Monica, du har inte missat något,
våffeldagen är på onsdag, kram.

Charlotte sa...

Man blir förbluffad och förfärad och vissas lathet. I morse såg jag att någon slängt en vissen julgran i vårt soprum - vilket måste betyda att någon varit så lat att han eller hon inte ens orkat få ut granen ur lägenheten förrän nu...

Hanneles paradis sa...

Charlotte, sorgligt. Jag vet inte, vem har svårast att ta sej till återvinning.
Såg en man i en fin bil, som bara släppte glasspapper på gatan, hade lust att gå dit och säga, att han tappat nåt..