Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

19 november 2007

Lär ditt barn att äta

Så lite äter en vanlig 14-årig växande elev, ofta har han missat frukosten,
inte säkert att föräldrarna lagar middag på kvällen. Följ med ditt barn,
på alla skolor får vuxna äta för en liten peng. Eleverna ratar detta:Hjortfärsbiff med enbärssås, riktigt gott, elever smakar knappt.
Det är sällan sant, när barnen säger att maten är äcklig i skolan. Vikingatema; skinkstek med rotfruktslåda. Eleverna ratar grönsaker.
Vad äter de för mat hemma, när allting är "äckligt"?Ungsfisk med räkor, godare än på vanliga lunchrestauranger.
Eleverna har gott om pengar till godis, läsk och bullar.Någon gång i månaden kan det bli gröt, men då får man ofta även något annat, som potatispurjosoppa. En vanlig dag på skolor på Hisingen.
(Bedrövligt att det är mycket glutamat och Lätta redan i förskolan.)

21 kommentarer:

Ingrid E sa...

Viktigt budskap. En hungrig elev har svårare att lära.
Såg fd boxaren Paolo Roberto på TV, han talade sig varm för familjemiddagen, hur viktig den är. Jag är glad över att ha vuxit upp med samling kring matbordet varje dag. Matkultur är viktigt.
Svensken köper matböcker och färdiglagat.

Hannele sa...

Ingrid E, sant, eleverna kan inte koncentrera sej, inte lyssna, inte sitta stilla - och hur kan de växa och bli starka, när de äter så dåligt? I detta rika land. Vad lär deras barn att äta?

Åsa sa...

Häromkvällen var dwet kostinf för både elever, lärare och föräldrar.. Mycket bra och man poängterade där vikten av rena produkter som bregott och smör inga light och lätta produkter inte.. vackra goda tallrikar du dukat up..=)) /åsa

Tyra in Vaxholm sa...

Hejsan Hannele, vet du jag tror dessutom att det är ännu värre! Jag tror inte att familjen äter så många middagar tillsammans hemma heller. Dom tar nåt snabbt innan de drar.... eller föraldrarna tar nåt snabbt innan de skall... på mötet eller nån annan aktivitet. Alla skall vara så busy-busy.

sericea sa...

uj det är illa! jag minns att jag försökte äta ordentligt för det mesta i skolan, men det var inte förrän jag gick i gymnasiet man fick riktigt bra (lyxig) mat. hela mellanstadiet är som ett töcken av mosiga potatisar, järpar och sönderkokt risgrynsgröt med saftsås. :o)
fram för mera familjemiddagar!

Birgit sa...

Hej Hannele,
har du lusten pa Jul-Swap. Se in mit blog.
Hälsningar, Birgit

akson sa...

Det är viktigt att barnen får tid på sig att äta i skolan så att de inte känner sig stressade. Om de vet att de kan äta i 30 minuter äter de mer och slipper att kasta ner maten. En annan sak är att det måste vara fler vuxna som finns i matsalen och äter tillsammans med barnen. Detta för att de ska känna trygghet och få matro bland annat.
Förövrigt såg maten väldigt god ut.

karin a sa...

Sådär ska det se ut! Bra mat med grönsaker. Jag tror det stora problemet ligger i att måltiden och mat ofta är något som bortprioriteras hemma...

Hannele sa...

Åsa, bra att det blir med riktigt smör,
helt vanliga skolluncher här.

Tyra, visst är det hemskt, barnen växer, tränar,
vi lagade i alla fall riktig middag varje kväll, ibland sent.

sericea, idag är det väldigt fin mat på låg, mellan- och högstadiet, det kan du se på dessa helt autentiska bilder, men barnen rör knappt maten, tar ett par pastabitar, i bästa fall lite kött, inga grönsaker.

Birgit, jag älskar jul :)

Akson, ofta har barnen nästan en timmes lunchrast, men de sitter inte många minuter, skyndar sej till kiosken. Nästan alla lärare äter tillsammans med barnen, lungt är det också.

Karin A, det där är vanliga skolluncher, men översta bilden visar, vad barnen själva väljer, majoriteten.

Anonym sa...

Jag har svårt att förstå det där med att inte vilja äta. Jag är ett matvrak själv...

Hannele sa...

Maria, visst är det konstigt, men många av eleverna är också trötta och okoncentrerade.

Helena sa...

Det värsta och läskigaste jag har sett i en skolmatsal var en lånpanna fylld med den syntetiska kryddan Knorr Aromat som barnen doppade sina mackor i.

mossfolk sa...

Viktigt och ständigt aktuellt...
Framförallt tror jag att det är vikten av en riktigt familjemiddag på kvällen som ska understrykas.
Jag tror inte ett dugg på att eleverna har det för stressigt på skollunchen. Snarare att det är mer "inne" att inte äta. Man är inte hungrig, det är inte gott, det är för fett, för salt, för starkt, för mycket klumpar o.s.v.
Maten i skolan ska inte vara god (om det inte är pannkakor) och dessutom är det inte fint att äta mycket, speciellt inte som tjej.
Fast det där sista skulle förstås aaaldrig erkännas. Hellre då hitta på en annan anledning, som att det är för stressigt, för bullrigt, för stökigt etc.

Hannele sa...

Helena, det kan inte vara sant! Hoppas set var på stenåldern... Nu är maten fin, men det hjälper inte, bernen äter hellre godis.

Mossfolk, det är varken stressigt eller bullrigt, eleverna smakar inte ens, de har ingen aning, hur maten smakar, ett par pastabitar, jag fattar inte, hur de orkar en hel dag, är de större, handlar de bullar och godis. Lärarna struntar ofta i det.

Filifjonkan sa...

Ja skolbarn och skolmat visst man undrar verklige vad de äter hemma verkar ju som det bara är pizza och hamburgare elller kebaber det går ju inte det måste vara grönsaker de tappar håret och Bvitaminet sjunker och det kan ta ända upp till ett år att få upp Bvitaminet med hjälp av piller och annat så de borde ju äta barnen ofta är de trötta och håglösa i skolan inte så underligt om de petar i maten

Monica sa...

Jätteviktigt inlägg.. ser ju så många trötta skolbarn på jobbet.. många gånger har de inte ätit alls på morgonen hur ska de då orka med skolan.. inte alls.. skulle jag säja.. ha det gott och ät.. =)

Hannele sa...

Filifjonkan, visst är det konstigt att barnen inte tycker om nån mat alls, de vill inte smaka ens, det kan inte vara bra i längden och en del har idéer om att vara vegetarianer och då äter de ännu sämre.

Monica, eleverna är trötta, okoncentrerade och ibland aggressiva på eftermiddag för att de helt enkel är hungriga. Finns mat hemma? Inte alls alltid, för föräldrarna tror att de äter i skolan.

Anki sa...

Bra inlägg! Vi prioriterar att äta tillsammans, våra barn är ju fortfarande små men ju tidigare de vanorna grundläggs ju bättre.
Dessutom får de väldigt bra mat på dagis.

Hannele sa...

Anki, man måste nog lära barnen tidigt, det är mycket bra mat i skolorna också, men skolbarnen äter inte för det, vill inte ens smaka.

Kinna sa...

jag tillhörde dem som inte gillade skolmaten i skolan. För mig var det inte gott och lärarna klagade på att jag åt som en liten fågel. Då fanns det inget godis eller annat som man kunde ersätta maten med så jag åt bara lite, lite för att tillfredsställa mina fröknar. Som du säkert redan förstått älskar jag mat. Men det som fanns när jag växte upp var inget vidare.

Hannele sa...

Kinna, jag tror att skolmaten är mycket bättre idag, det har hänt mycket bara på 5 år, du kan se det på bilderna, en helt vanliga dagar, eleverna smakar inte ens, föräldrarna lagar inte alltid mat på kvällen.