Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

4 juli 2007

Gråärter i Elins trädgård

Jag hade några gråärter, odlade på skoj.
Roligt, när Elin berättar att hon odlar gråärter i trädgården. Gammal bohuslänsk kulturväxt, Barbro Östlund har skrivit flera böcker, en heter Gråärter och Doppekopp, jag har hört hennes föredrag. Barbro skriver, att man blötlade ärterna i saltvatten över natten, kokade mjuka i buljong en timme, inte koka sönder, östes i djupa tallrikar och kall mjölk hälldes på.
Jag är väldigt intresserad av lokal mat, gäller både hemma och på resor.
Tråkigt när mat körs tvärs över Sverige och kanelbullarna smakar likadana överallt. Då kan man lika gärna stanna hemma. Eller?

13 kommentarer:

Ingrid E sa...

Jätteintressant på Elins blogg om gråärter. Idag är en bra dag för jag har lärt något nytt!

Fixade en gång en konferens där deltagarna, från hela landet, fick ta med sig mat från sitt län. Nästan alla hade något och gott var det.

Hannele sa...

Ingrid E, jag hade några gråärter, försökte ge till en granne som odlare mer, så hon skulle kunna sprida det vidare, men jag vet inte, hur det har gått. Roligt, om all gammal kunskap inte försvinner.

annebelle sa...

Mmm, man blir så glad när man hittar genuina ställen som serverar sitt eget..Ska snart till Fårö och Gotland och där finns det gott om sådana ställen.

Hannele sa...

Annebelle, precis, det är så man vill ha det.

Filifjonkan instämmer sa...

Godkväll. Ja du kanelbullar skall smaka lite olika beroende på var man är i landet det håller jag med om. Det är ju roligt att fika hos andra som bakat sina på sitt vis inte stansat bullarna efter nåt slags statligt kanelbullerecept eller så!
Gråärtor har jag inte varit med om men måste tillstå att om det hälls mjölk över det så undrar man kanske om någon har kräkts i maten ju..ryser
ja smaken är olika tur det. Godnatt med dig i paradiset...

Guldkant På Livet sa...

Håller fullständigt med!! Även om kanlebullar kanske inte skiljer så mycket i smak och utseende i Sverige,men våra traditioner ska vi hålla på, åker man till Piteå och blir serverad palt ska man vara glad! Men än värre än kanelbullar är om man åker till Grekland och får köttbullar och mos och firar "jul" och "midsommar" fast man åkt bort för att få ett miljöombyte! Jag vill också bli serverad lokal mat & dryck, det är ju det som är roligt och poängen! Mari.

Christina W sa...

Härliga böcker. Vill bläddra i allihop

Tyra in Vaxholm sa...

Jamen visst, va tråkigt om det inte var variation. Men så tycker jag det är med allt! Inredning till exempel, är det inte för gräsligt tråkigt att alla skall ha vita lampor, gärna ek, inga gardiner och alu-kylofrys. Usch va bleeeekt. Kram Tyra

Hannele sa...

Filifjonkan, vad fattigt folk åt för 100 år sedan, var nog lite olika, det är nog väldigt annorlunda nu. Statligt kanelbullerecept, det lät lagom roligt :)

Mari, då har du inte smakat på kanelbullar i Finland :)
Visst är det synd att det blir mer och mer likriktad. Åka utomlands och vilja ha det som hemma, har jag aldrig förstått.

Christina W, då får du komma och bläddra :)

Tyra, håller med dej, variation behövs, men bland ungdomar tycker jag att man kan se lite mer individualism.

Att ha det gott sa...

Jag håller med dig helt

Hannele sa...

Att ha det gott, visst ska det märkas och kännas,
att man åker hemifrån.

Kinna sa...

Håller med dig, därför skriver jag nu min egen bok. =)

Hannele sa...

Kinna, det ska bli spännande att se.
Jag har också skrivit en kokbok, till min lillebror ;)