5 maj 2010

Slänger du halva purjon?

Jag blev överraskad, när någon matblogg klagade över att det var så mycket grönt i purjon, hon skulle slänga det. Det lär man i hemkunskap.Samma med det fina gröna i blomkål, folk slänger redan i affären, smakar allra bäst, har finaste färgen, perfekt som det är, i soppor, gratänger.

26 kommentarer:

  1. Hoppsan, tänk vad mycke nyttigt jag har kastat bort...nu får det vara slut på det från och med nu;))
    Kram

    SvaraRadera
  2. Ojsan!!! nu får man skärpa till sig.
    Purjolöken brukar jag använda det mesta på, men inte blomkålen.
    Tack för tipset.
    Carina

    SvaraRadera
  3. Nu bliver jeg faktisk flov - for jeg er en af dem der smider denne grønne indpakning ud - og det er jo her de bedste næringsstoffer sidder....

    SvaraRadera
  4. Visst är det konstigt så mycket dumt man har lärt sig och att man kommer ihåg det också.

    SvaraRadera
  5. Jag använder så mycket jaag kan...det gröna är ju gott...

    SvaraRadera
  6. Bibban, jag blir överraskad...

    Carina, testa det nästa gång, gott.

    Marianne, lite förvånad är jag ;)

    Skogsnuvan, var lär man sej såna dumheter??

    Ann Charlotte, eller hur, vaffö vet inte alla det?

    SvaraRadera
  7. Jag har aldrig ätit det gröna på blomkålen, men har fr o m nu lärt mig något nytt. Purjon använder jag ganska mycket av, men kanske inte riktigt allt. Ska bättra mig nu...

    SvaraRadera
  8. Klart jag inte slänger halva purjon... använder allt utom "lilla avslutet" längst ner!

    SvaraRadera
  9. Det är ju rent slöseri att kasta bort halva purjon;jag använder nog hela purjon!

    SvaraRadera
  10. Våra kaniner fick alltid blomkålsblasten. Purjon använder jag mycket av det gröna på. Ska man koka det spelar det ingen roll...

    SvaraRadera
  11. Helga, då är det verkligen hög tid att testa något nytt..

    Gerda-Thyra, det låter bra ;)

    Yaelian, eller hur, hela är ju gott och nyttigt.

    Znogge, vaffö ska kaninerna ha de godaste bitarna?

    SvaraRadera
  12. Här slängs ingenting! Man tärnar även skaftet och spar bladen på broccolin! Det man inte tar tillvara lägger man i en plastpåse i frysen och har i buljong- eller soppkok!

    Ha en fin dag Hannele!

    SvaraRadera
  13. Alma Mater, eller hur, allt går att använda, men just dessa bitar från purjo och blomkål är ju de läckraste, ha en fin dag.

    SvaraRadera
  14. Suck.. blir konstig i knoppen av att jag lärt mig så fel saker.. nu ska här ätas gröna delar av purjo.. älskar ju den grönsaken.
    ha det gott..Moa

    SvaraRadera
  15. Moa, aldrig för sent att lära sej äta
    det gottaste och nyttigaste ;)
    Kram.

    SvaraRadera
  16. Det gröna på blomkålen har jag väl i och för sig förstått att man kan äta, men jag har aldrig gjort det. Brukar gå raka vägen till komposten.
    Mycket gör man utan att tänka till.

    SvaraRadera
  17. länge sen jag hälsade på här inne....det gröna på purjon brukar jag använda men det gröna på blomkålen det var nytt för mig....Ha det gott

    SvaraRadera
  18. Vad i allsin dar, vilka konstiga saker de lär ut i skolan!

    Om man slänger det gröna på purjon, hur ska man då lyckas få potatis- och purjolöksoppan sådär grön och fin?

    Fram för fler gröna blad, de är extremt nyttiga! Rödbetsblast, till exempel, borde vi också använda. Om vi hinner före sniglarna, alltså.

    SvaraRadera
  19. Stammen på broccoli och blomkål är mycket goda att t ex woka!

    SvaraRadera
  20. Jord, det blir dyrt kilopris...

    Britten, ofta kan man äta allt på grönsakerna.

    Tant Grön, precis, man tappar både smaken och färgen på maten, mycket dyrare blir det också.

    Bondjäntan, precis, stammen på broccoli är mycket god, passar till allt, soppor också.

    SvaraRadera
  21. Här använder vi hela purjon. Tar bara bort det som är dålgt. Men de gröna på blomkålen har jag nog aldrig tänkt på. Det får vi ändra på.
    Kramen og godnatt min vän.

    SvaraRadera
  22. Synnøve, bra att man kan ändra sej, kram.

    SvaraRadera
  23. Jag har alltid tyckt bäst om det gröna på purjon och brukar därför börja skära från toppen. :-) Men bladen från blomkålen slänger jag om jag ska vara ärlig. Men nu fick du mig att tänka till lite. Ska spara det nästa gång och använda till något gott. Om inte kaninen äter upp allt vill säga.

    Rödbetsblast är förresten väldigt gott i sallad, eller på smörgås. Nu när vi ändå är inne på sånt som folk brukar slänga.

    SvaraRadera
  24. Barfota, bra, du ska se vad gott det är, som Bondjäntan säger, är även stammen på broccoli god. Rödbetsblast har jag använt till soppa och gratäng.

    SvaraRadera
  25. Känner mig träffad..tack för upplysningen:)

    SvaraRadera
  26. Merja, bra att lära sej nytt ;)

    SvaraRadera

tack för din kommentar ♥