24 februari 2009

Semla och nattbokrea

På 1950-talet var det inte tillåtet att sälja semlor före fettisdagen.
Äter du din semla med varm mjölk? Varifrån kommer dina föräldrar då?
Jag kryddar mjölken med farinsocker och kardemumma, mums.
Svenska semleakademin
Det är tokhärligt att gå på natt-bokrea med maken.

31 kommentarer:

  1. Äter min semla som den är. Gott, gott. Hinner inte köpa någon idag, fettisdagen men hoppas att få någon ikväll på jobbet.

    Det låter verkligen tokhärligt med natt-bokrea. Blev det några fynd?

    SvaraRadera
  2. Anonym24.2.09

    Jag ser också fram emot rapport om fynd, jag som inte kommer iväg på någon bokrea utan enbart ska ligga här och snörvla! Tröstar mig med att jag har flera olästa Bodil Malmsten framför mig.

    SvaraRadera
  3. Ingrid E, jag varierar mej, maken vill också gärna äta med varm kardemummakryddad mjölk. Klart vi inte kom hem tomhänta från en bokrea ;)

    Inga M, då får du sköta om dej, inte fel att underhålla sej med Bodil Malmsten, vi ska läsa henne även på kursen.

    SvaraRadera
  4. Mmmmm, jättegott med semla och varm mjölk. Min mamma är från Österbotten (finsk) och pappa är från Västerbotten. Men jag har inte ätit det på år och dar.

    SvaraRadera
  5. Linda V, jag är snart alldeles förvirrad, för när jag i Finland berättar om semla med varm mjölk, har de aldrig hört talas om det.. Och de har semlor med SYLT nu.

    SvaraRadera
  6. Morrn Hannele. Hehe Nattbokrea och semlor med kaffe efteråt inte så dumt det.Filifjonkan beställde lite på Bokus på nätet till bra pris så slapp man ut och köra i natten... Fick du tag i något bra då?

    SvaraRadera
  7. Filifjonkan, det känns helt rätt, mums. Vi tycker det är lite spännande at köra till sin bokaffär mitt i natten, vi hittar alltid något läsvärt, ska visa i morgon.

    SvaraRadera
  8. Anonym24.2.09

    Jag äter oftast semlan som den är nu för tiden, men hemma åt vi som hetvägg. Mamma är från Söderhamn o pappa från Skellefteå.

    Hittade du några bra böcker?

    SvaraRadera
  9. Helga, maken vill också gärna ha med varm mjölk, vi har en sån period just nu. Klart vi kom hem med en tung kasse, ska visa i morgon :)

    SvaraRadera
  10. Ja, en semla får det bli. Det där porslinet har jag med. Sicken bra smak!:-) Kram

    SvaraRadera
  11. Stina, visst är det fint med blåklockor ;)
    Kram.

    SvaraRadera
  12. Jag gillar inte dem med mjölk, men mannen äter bara på det viset, hetvägg som han säger.
    Han är från Norrköping.

    Så mysigt ni verkar ha haft det på Botaniska. Alltid roligt att träffa trädgårdsvänner.
    Ha en bra vecka!

    Kram Mari i Marieholm

    SvaraRadera
  13. Mari, verkligen trevligt att träffa trädgårdsvänner. Jag kan äta semlan vilket som. Jag har inte riktigt fått koll, var de är vanligast att äta med varm mjölk. Kram.

    SvaraRadera
  14. Det är så goooott! Mumsfillebaba

    Tyra

    SvaraRadera
  15. Anonym24.2.09

    Varm mjölk måste det vara...Har inte prövat kardemummakryddning men det låter jättegott. Mamma från Orust, pappa från Göteborg. Mannen äter också semla med mjölk, hans förfäder är från Småland. Har vi hittat nån gemensam länk här? I Norge äter man "fastelavnsboller", som är vetebulle med hallonsylt.

    SvaraRadera
  16. Anonym24.2.09

    På den goda tiden då även jag kunde äta semlor åt jag dem med varm mjölk.

    Ang. bokrean: Stämningen är säkert rolig, men jag hittar numera väldigt sällan något jag vill ha för egen del så att jag får ha "tokroligt" med maken på annat håll...typ!

    mvh, Anja

    SvaraRadera
  17. Anonym24.2.09

    Hejs svejs där nere i Götet :) Nej jag som inte är så förtjust i mandelmassa är så galen så jag har precis ätit en semla med vanlijkräm inuti istället...hehe sån är jag
    Ha en fin dag och hoppas du hittar helt fantastiskt bra böcker att fördjupa dig i
    kram
    Emma

    SvaraRadera
  18. ÅH!!! jag vill ha bägge!!! SEMLA och bokrea!! SÅ himla roligt!! OCH så himla gott...
    Vet du hur länge rean pågår, Hannele?
    kram!

    SvaraRadera
  19. Tyra, jag har precis ätit en med varm mjölk.

    Malou, jag hittar inte någon röd tråd, det verkar vara lite hur som helst, inga klara bilder över landskap och med olika semmelvanor.

    Anja,det är inte viktigt var, bara man har roligt :)

    Emma, en bulle med vaniljfyllning får man inte kalla semla... nån ordning får det vara. Kram.

    Annika, jag är väldigt nöjd för stunden :)

    SvaraRadera
  20. Anonym24.2.09

    Ibland äter jag semlan med varm mjölk och ibland med kaffe eller te till. Mina föräldrar är från Uppland.

    Nästa års nattliga bokrea ska jag gå på... tillsammans med Jägarn!

    SvaraRadera
  21. Vi äter hetvägg ibland.

    Bokrea är något av de bästa som finns, synd bara att man inte har begränsat med pengar, att köpa för, och tid, att läsa på.

    SvaraRadera
  22. Anonym24.2.09

    Jag äter min precis som den är men det får gärna vara mycket mandelmassa!

    SvaraRadera
  23. Nina, det där låter spännande. Idag fick jag både varm mjölk och kaffe till min semla.

    Jill, egentligen inte fel på bibliotek heller.

    Znogge, visst är mandelmassa gott :)

    SvaraRadera
  24. Anonym24.2.09

    Hej!
    Vad händer då?

    SvaraRadera
  25. Anonym24.2.09

    Hej!
    Vad händer då?

    SvaraRadera
  26. Häftigt kunna gå på nattbokrea!
    Hm... Här äts numera väldigt lite semlor. Men som liten åt jag med varm mjölk. Fråga mig bara inte hur seden kom till vår familj! Pappa var från S-holm, mamma från norra Norrland & vi bodde i Örebro... kan du härleda det rätt?;-)

    SvaraRadera
  27. Dergham, man köper böcker billigt.

    Nina, en semla per år måste man ju ha, minst.
    Jag har räknat ut att ALLA äter med varm mjölk ;)

    SvaraRadera
  28. Anonym25.2.09

    Vi åt alltid semlor med varm mjölk när vi var små. Uppväxt på Åland, mamma därifrån, pappa från österbotten i Finland.
    På finlandssvenska/åländska heter semla fastlagsbulle ju och en semla är en fralla... så när jag beställde en semla med ost o skinka på ett cafe här i Sverige för länge sen så tittade de väldigt underligt på mig...
    Här i stan finns numera faktiskt en semleria med alla möjliga sorters smaksättningar. Sylt, safffran, lingongrädde, banan, choklad etc etc.

    SvaraRadera
  29. Manotanten, hihi, jag har hört det där om semlan, den är rolig. Själv är jag riktig finne och har lärt mej några finlanssvenska uttryck efteråt. Om bullar innehåller sylt och annat, så är de inte semlor längre..

    SvaraRadera
  30. Anonym25.2.09

    Lät som en god kombination med farinsocker och kardemumma, ska jag prova :) såg att min mammas kusin är ständig sekreterare i semelakademin ;) det du..kram!

    SvaraRadera
  31. Di, det var inte dåligt, du får tipsa honom ;)
    Kram.

    SvaraRadera

tack för din kommentar ♥