Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

13 mars 2012

Äntligen efter 25 år

Estelle hette den leukemisjuka frun till en läkare.
Äntligen lyckades jag läsa färdigt Domina av Barbara Wood, passande läsning under Kvinnodagen. Vi städade i förrådet och jag hittade en pärm med en följetong ur Hemmets Veckotidning från 1986. Då tyckte jag det var spännande med Samatha Hargrave som föds i det viktorianska London men flyttar till New York 1878 för att kunna utbilda sig till läkare. Nu köpte jag boken också, hann aldrig läsa färdigt följetongen då, för jag stod mest vid spisen och födde barn, dock utan dr Hargraves hjälp. Mycket fördomar och annat, välskrivna detaljer för Wood har medicinsk utbildning och är historiekunnig. En fin lärorik läsupplevelse som påminner om att fördomar inte borta, fortfarande 2012 har kvinnor i många länder mycket dålig kunskap om hygien och elementär sjukvård.

8 kommentarer:

engelsson sa...

Hehej.. Ja Domina är bra..den boken har både jag och min dotter läst och tyckt om.. Barbara Wood har ju skrivit en hel del böcker..med lite varierande resultat..men hon skriver bra och precis som du påpekar så är hon medicinskt mycket kunnig.. Det ger substans åt Domina helt klart.. Förövrigt..ha en fin vårdag..på Hisingen

♥ Hannele på Hisingen sa...

Engelsson, en bra tankeväckande bok, tänk att det tog så lång tid innan jag fick läst... Solen skiner på Hisingen ;)

Filifjonkan 1 sa...

Hej Hannele. Ja många av de här utvecklingsländernas kvinnor har ju ingen utbildning så det blir dåligt med kunskapen sen närman hör att de tvättar sig en gång i veckan så blir man ganska chockad,men det är klart det är dåligt med vatten också så de har väl inget val.

Hannele sa...

Filifjonkan, ofta är det så enkelt att hjälpa, men alla får ingen skolgång, svårt att förstå..

Inga Magnusson sa...

Har inte läst. Men barndomen med Hemmets Veckotidning är en nostalgitripp av stora mått. På den tiden gjordes bilder väldigt omsorgsfulla och suggestiva. Minns fortfarande framsidan med den sjunkande Titanic på. Den var så otäck att jag knappt kunde ens titta på den och massor av mardrömmar blev det efteråt.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Inga, några vackra omslag på gamla tidningar har jag gjort till tavlor och hängt på väggen.

Guldkryckan sa...

Min morsa läste alltid de där veckotidningarna...har försökt få frugan att börja här...jag vill ha korsorden i dem ;)

Ha de gött.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Guldkryckan, hihi, så du är för feg för att köpa själv ;)