Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

23 augusti 2010

Torka din egen färdkost

Det färdiga frystorkade är dyrt och inte gott. Praktiskt mellanmål också.Sonen är i Abisko, ryggsäcken 22 kg, hoppas maten smakar.Sonen torkade bönor, champinjoner, lök, färsk persika och ananas.Morötter och potatis går att torka, egentligen allt. Ca 500 g kött väger torkat 50 g, klarar sig utan kylskåp. Kött torkas i tunna skivor 7-10 timmar 50 gr. Köttfärsen kavlas i tunna skivor, kryddas med chili och peppar.Persilja och örter torkar man på någon timme.

17 kommentarer:

Znogge sa...

Borde man knaske göra mera... Ananas låter gott.

Helga sa...

Himlans smart!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, fungerar bra att ha med sej som mellanmål också.

Helga, nyttigt, gott, billigt.

Annika Christensen sa...

Tack för tips. Tycker du att den torken är bra?
Är det inte svårt att torka persika och annanas??
Vill höra mera om detta.
Annika
som också torkar en del

Hannele på Hisingen sa...

Annika, torken är bra, men köttet torkar vi ändå i vår varmluftsugn i 50 grader. Torken är perfekt till svamp, örter, allt..

Filifjonkan 1 sa...

Hej Hannele Åh är di n so i Abisko stadd på fjällvandring då gissar jag med tanke å färdkost Torkat är bra ha med sig. Man kan torka mycket som du säger verkligen så kan man ha lite gott i ryggan då med. Den frystorkade påsmaten mättar ju med rätt bra men det där torkad egna är j lite roligare,

Hanneles bokparadis sa...

Filifjonkan, delar av familjen har varit där både sommar och vinter, både med cykel och skidor. Jag har sett bilder, väldigt vackert. Men torkad mat kan man även äta på spårvagnen :)

Ingrid E sa...

När man är ute på fotvandring brukar det mesta smaka. Torkad mat inte min favorit men den torkade ananasen skulle jag kunna tänka mig.

Hannele på Hisingen sa...

Ingrid E, på hem-torkad mat kokar man riktig mat, med hjälp av färskt fjällvatten, smakar som nylagat.

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Suveränt, jag hittar ingen bra tork bara, några tips?
I helgen skall vi ner till Orust och Tjörn och gotta ass i lite fina båtar, det skall verkligen bli kul. Kanske man kan hitta lite havskräftor också.

Hannele på Hisingen sa...

Tyra, min mor har köpt denna tork, funkar bra, vi torkar i vanlig varmluftsugn också. Havskräftor är nästan det bästa jag vet :)

Jael sa...

Det ser gott ut! Man kan torka och göra massor av saker med den där grejen...:-)

Hanneles bokparadis sa...

Yaelian, ja, nästan allt..

AnnA sa...

Natti Hannele!
Jag har barat provat på att torka svamp, för många år sedan.
Verkar vara praktiskt att ha med sig, när man vill ha liten packning.
Ha det gott!
hälsn
AnnA

Hannele på Hisingen sa...

AnnA, det blir stor skillnad i vikt, och mycket praktiskt att förvara exempelvis kött(färs) utan kylskåp.

Monica sa...

Jag har en torkolla av märket Evermat och den är jag väldigt nöjd med. Det går att ha sex ollor på höjden så det går att torka rätt mycket på samma gång. Man kan ställa in både tid och temperatur på den.

Hannele på Hisingen sa...

Monica, nu har dottern torkmaskinen, jag har inte märket, vi är nöjda med resultatet, det väldigt många våningar på denna också.