Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

11 september 2009

Ät upp resterna

"Vill du göra något för miljön är det bättre att äta rester än att handla ekologiskt" säger Marit Paulsen i "Lurad av laxen", som Köpstopp recenserat.Det finns mycket pengar i all mat vi slänger, varje familj slänger tusenlappar varje år och resterna kostar massor att ta hand om.

Marits 10 goda råd
1. Ät lite av allt, ät aldrig mycket av enstaka livsmedel.
2. Om du vill hålla vikten – eller minska den – banta inte.
3. Ät så allsidigt du kan, försök äta för årstiden.
4. Se till att du äter lagom mängd fett.
5. Du behöver inte tillsatt socker, det finns i frukt och grönt.
6. Miljövänligt är tyvärr inte alltid det du tror – lär dig mera! Börja med att spara på maten – köp inte för mycket och lär dig laga något gott av rester. Sparandet är det enda tvärsäkra sättet att vara miljösmart, ekonomiskt smart, klimatsmart och solidarisk.
7. Är du rädd för alla kemikalier? Sannolikt finns de allra största kemikalieproblemen i rengöringsmedel, kläder, möbler.
8. Tro aldrig på en dietprofet som säljer piller!
9. Våra kroppar är gjorda för att gå, springa, klättra, dansa.
10. Lär dig tillräckligt för att våga äta din mat med tillförsikt.

25 kommentarer:

Marianne sa...

Dejlige ord op til weekenden, der smides for meget mad ud. Jeg forsøger hvor jeg kan at genbruge aftens rester.... Og nogen gange er restmad faktisk det bedste....God weekend Hannele

Tyra in Vaxholm sa...

Jag har alltid diggat Marit, klok kvinna.

Tyra

oumberligating sa...

Hon är klok hon den gode Marit, precis som du! Själv äter jag alltid upp allt som blir över i familjen, igår resulterade det att jag själv inte behövde äta någon direkt middag! Åt upp resterena av tre olika pizzor, sedan fyra skivor rostbiff och två paprikor som ingen ville ha eftersom de blivit lite skrykliga, drack sedan upp en slatt coca-cola, dotterns juice i ett halvfullt glas som lämnades sedan tog jag dessutom och drack upp en skvätt laktosmjölk som yngste sonen lämnat i en tetra på bordet och vips så behövdes ingen matlagning till mig själv. Livet är underbart!
Ha en fin Fredag och en trevlig helg!
Kram ifrån Peter!

Monica Hansen sa...

Genomtänkta kloka ord. Och här äter vi upp all mat om den inte är rentigenom äcklig:)

AnnCharlotte sa...

Marit är en klok kvinna....

Cicki sa...

Hon har så mycket klokhet inom sig, den gode Marit. Här slängs ingen mat. Blir något över så fryser vi in det och värmer en annan dag. Man kan ta fram flera olika "slattar" och få en gourmetmiddag av det, en dag när man inte orkar laga någon mat.

Hanneles paradis sa...

Marianne, inte bara pengar,
man sparar också tid, om man äter rester,
ha en trevlig helg.

Tyra, Marit är verkligen en klok gumma.

Peter, bra det inte blir för mycket rester ;)
Skrykliga paprikor vill inte ungdomar ha, inte tanter i affären heller, fast det inte är något fel på dem. Ibland köper jag billigt och fyller med köttfärs.

Monica, jag försöker köpa mindre och mindre, så det inte blir äcklig, tycker om all mat.

Ann Charlotte, Marit har mycket sunt förnuft.

Cicki, eller hur, när sönerna bodde hemma, var de lyckliga över alla färdiga rester de hittade hemma efter träning. Nu försöker vi handla mindre, men gourmetmiddag på slattar är inte dumt.

Åsa! sa...

Så klokt! Jag köpte vartenda ord, bara sådär, rakt av!

mormor Hannele sa...

Åsa, det gjorde jag med.

Gerda-Thyra sa...

Jag gillar Marit, det är en klok kvinna med fötterna stadigt på jorden!

Carina sa...

KANSKE det ligger nåt idet,var och en blir klok på sin tro.Det går ju att frysa in också,så trist att äta samma mat flera dagar i rad..och dåligt samvete behöver nog ingen ha för att matresterna åker i komposten,de blir till bilbränsle eller gödning så visst bidrar man till miljön i vilket fall.

Znogge sa...

Klok kvinna med båda fötterna på jorden!

Hanneles paradis sa...

Gerda-Thyra, Marit har stor erfarenhet om mat och jordbruk och kan tänka klart.

Carina, riktigt så bra är det inte i verkligheten. Matresterna kostar miljoner för kommunerna att ta hand om, enormt resursslöseri, på flera olika nivåer; först producerar man mat, fraktar det runt, slänger och dessutom tar hand om det onödiga avfallet. Det behöver inte vara så.

Znogge, jo, Marit vet vad hon pratar om.

Helga - precious sa...

Vilka bra tips... dem följer jag gärna så mycket jag kan... Lite svårt att motstå godis dock.

Hannele sa...

Helga, vi behöver inte vara perfekta ;)

Inger sa...

Marit har en hel del vettiga idéer.
Jag slänger inget, möjligen i komposten vilket alltid känns bra.

Annika Christensen sa...

Ja tänk vad rätt hon har!!
Jag köpte en liten frys för jag var så trött på allt som hamnade längst in och längst ner. Slängde massor varje gång jag städade frysen.
Jag hann tyvärr inte komma förbi för orken tröt. Men hoppas att du finns kvar till nästa gång jag kommer. Är tacksam för plommon skott men roligast hade varit att träffa dig. Men men... fru Christensen är lite slutkörd.
Hoppas att jag får chansen en annan gång.
kram på dig
Annika

Hannele sa...

Inger, kompost är bra, men jag tycker ändå det är tråkigt, när jag har köpt för mycket mat, som inte går åt.

Annika, jag vill inte heller ha större frys eller större kyskåp, köper mindre. Jag förstår att du har ett tufft schema, jag och plommonträden lär finnas kvar ;)
Kram.

Maria sa...

Hej HAnnele!
Jag har efter mamma, som växte upp under kriget, att spara på allting. Har svårt för att slänga mat och har blivit uppfinningsrik när det gäller att trolla till någon ny rätt av något annat.

Hannele sa...

Maria, samma här, min mamma hade också ont om mat under krigsåren, man tog vara på allt, inte bara mat, återvinning på alla nivåer.

Ingrid E sa...

Är uppfostrad med att ingenting ska slängas. Inget konstigt i att äta rester.
Tror att vi ensamhushåll slänger mindre för vi vet ju hur mycket som går åt. På jobbet äter många gårdagens rester, perfekt att värma i micron.

mormor Hannele sa...

Ingrid E, det kan vara så, jag kämpar med att inte köpa för mycket nu när vi är färre. När barnen var hemma, åt de gärna upp alla färdiga rester :)

Klimakteriehäxan sa...

Jag har läst eller åtminstone skummat Marit P:s bok. Hon är klok, tycker jag.

Hanneles paradis sa...

Klimakteriehäxan, en tant med ruter i.

Inga M sa...

Kloka ord! Skulle önska att de kom från någon annan än Marit P, som jag djupt ogillar. Hon kommer för alltid att bli den som lurade in oss i EU för egen vinnings skull.