Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

18 maj 2009

Alice Lyttkens

Alice Lyttkens är en populär författare, som på 1970-talet skrev det första fackverket om den svenska kvinnans historia. Lyttkens var en av pionjärerna som feministisk författare, vilket inte är känt utan hon uppfattas mest som en populärvetenskaplig författare. Alice Lyttkens skrev 39 romaner om självständiga kvinnor i olika situationer. Jag ska skriva en liten uppsats om hennes bok Det är dit vi längtar, som kom ut 1937. Där finns dubbelarbetande kvinnor, shopping som tidsfördriv, föräldrarpeng nämns, barnbegränsning, kvinnliga politiker, ordet "feminist" används, och mycket annat. Inget nytt under solen.Alice levde 94 år och skrev sina memoarer från sekelskiftet till 1980. I litteraturhistorien har Alice inte satt djupa spår, inte ens bland feminister. Ebba Witt-Brattström har skrivit om henne i Kvinnornas Litteraturhistoria.

18 kommentarer:

NinaH sa...

Läst mycket (även om det var ett tag sen sist...) Lyttkens & har både Ambrosia-serien och kvinnohistoriska serien= lite av hennes olika sidor, kan man väl säga...;-) Jag har haft stor glädje av allt jag läst av henne.

Hannelen paratiisi sa...

Nina H, visst är hon intressant, trycks i nya upplagor och jag ser att Lyttkens finns rikligt på alla bibliotek, även som talböcker.

Cicki sa...

Jag läste mycket av Alice Lyttkens på 70-talet. Hon skrev kvinnohistoria på ett lättläst sätt.

Hanneles paradis sa...

Cicki, ja, och hon var den enda som skrev kvinnohistoria.

Znogge sa...

Intressant författare. Lycka till med arbetet!

Hanneles paradis sa...

Znogge, det finns nog mycket intressant om Alice Lyttkens, hon har inte fått den uppmärksamhet hon förtjänar.

Helga - precious sa...

Lycka till - det verkar intressant!!

sanne sa...

Har aldrig ens hört talas om henne...

Filifjonkan 1 sa...

Hej Hannele. Kvinnan som söker sin väg och den om kvinnan som inte bad om lov har jag läst med för många år sedan Just hon var ju pionjär faktiskt men det hördes inte så mycket om det. Man var inte så upplyst då som numera.man tyckte nästan ibland att hon skrev lite vågat vet att jag läst en bok till men minns inte titeln

Eleonora sa...

Vid ett tillfälle då jag arbetade extra i Receptionen vid Tranås Kuranstalt och fru L. var på besök, gick jag fram till henne och tackade för alla fina stunder hennes böcker och berättelser hade givit mig. Hon blev uppriktigt glad att höra detta och hela hon sken upp av glädje.

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Vad jätteintressant! Jag visste verkligen inget om Alice Lyttkens, har hört hennes namn och trodde det var någon sorts kiosklitteratur, jag borde skämmas. Häftigt med ett sånt innehåll i en bok från 1937, måste läsa den!

Hanneles paradis sa...

Helga, verkligen, man får lust att läsa mer.

Sanne, hennes böcker finns på alla bibliotek.

Filifjonkan, årecis, Alice Lyttkens var först och egentligen har det inte skrivits något bättre kvinnohistoria efter henne, hon har blivit lite bortglömd.

Eleonora, vilket roligt minne du har av Alice.

Karin, just det, jag vill ju "bevisa" att Lyttkens är mer
än bara kiosklitteratur.

Ingrid E sa...

Var nog för ung när jag läste henne. Ska kanske göra ett nytt försök. Förknippar henne annars med min mormor som läste henne och som också hette Alice.

Hanneles paradis sa...

Ingrid E, jo, Alice skrev ju för några decennier sedan, så det är mest äldre kvinnor som känner till henne, hon finns även som talböcker.

Klimakteriehäxan sa...

Och här sitter jag och gnisslar tänder medan det svarta hålet i min (feministiska) allmänbildning bara framstår som allt större och djupare ...

mormor Hannele sa...

Klimakteriehäxan, visst känns det ändå härligt att känna att man fortfarande kan lära sej nya saker ;)

Di sa...

Tack för att du påminner mig om Alice igen! Jag har ännu inte läst något av denna fantastiska kvinna som jag träffade så gott som dagligen under 80 talet då hon gick och simmade i simhallen jag jobbade, jag ser henne framför mig än idag!! Hon var alltid så vänlig och tänkte redan då att jag skulle läsa något av henne, men har ännu inte gjort det. Det är dags! Hennes sonson var ofta med henne och simmade. Ett härligt minne som du väckte till liv igen..Ha en fin helg!

Hanneles paradis sa...

Di, men vilka fantastiska minnen du har, jag är riktigt avundsjuk. Hennes böcker finns på många antikvariat och bibliotek.