Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

27 april 2009

Akta igelkotten

Många köper billiga starka snigelgifter utomlands, som inte godkänns i Sverige och tänker inte på att igelkotten dör också av dessa gifter.

Hannu S samlar sniglarna på ett ställe, och Ingrid E påminner om hur viktigt att flytta på valborgshögen innan man tänder på för att vara säker på att ingen igelkotte sover där under.

21 kommentarer:

Nina sa...

Ja, vi bör nog vara rädda om våra igelkottar.

NinaH sa...

Igelkottar ska man vara rädd om.
Men vi har måttliga snigelproblem här & inga spanska. Så med så´n liten erfarenhet av dom problemen & vad man då kan frestas till kanske jag förstås inte är rätt person att uttala mig ?!;-) Men jag hävdar fortsatt ändå att igelkottar ska värnas!

Ingrid E sa...

Fy, en sådan hemsk bild du visar idag! Årets första mördarsnigel, hoppas att det inte blir så många fler. Har du redan fått besök av dem?
Igelkotten måste vi värna så inget gift här. Viktigt att flytta på valborgshögen innan man tänder på för att vara säker på att ingen i-kotte finns däri.

Merja sa...

Oj är dom så starka!
Igelkottarna måste vi vara rädda om. Hade en på tomten förra våren.

Yaelian sa...

Stackars igelkottar!

Shabby - Marianne sa...

I Danmark er folk også gået helt amok i snegledræber midler. Jeg går en aftentur i haven og dræber dem jeg ser - gift kommer ikke ind i min have........

Hannu på Kinnekulle sa...

Så rätt Hannele okontrollerad förgiftning gör det bara värre, det är bättre att locka sniglarna till speciella platser i trädgården och där göra slut på dem!

Hanneles paradis sa...

Nina, igelkottar äter ju andra skadedjur.

Nina H, hos mej förstör sniglarna väldigt mycket, har nästan tappat lusten för trädgård, får tänka på ett helt nytt sätt.

Ingrid E, i år har det varit väldigt torrt, hoppas nästan att det fortsätter. Valborgshögen är också en stor fara för sovande igelkottar.

Merja, gifter vi köper utomlands är inte godkända i Sverige, läste om det i en trädgårdstidning.

Yaelian, svenska gifter är inte farliga för igelkottar.

Marianne, jag har inte heller gifter eller konstgödsel i min trädgård, man får tänka lite långsiktigt.

Hanneles paradis sa...

Hannu på Kinnekulle, du lockar ju sniglarna till ett speciellt ställe, det verkar fiffigt.

Helga - precious sa...

Har ni mördarsniglar hos er? Vi har inga ännu...

Hanneles paradis sa...

Helga, lyckliga du, kanske kallt hos er, här förstör de massor, man tappar lusten... nästan alla mina klematis och mycket annat.

Med fingrarna i (j)orden sa...

Nej man ska vara försiktig med det som säljs utomlands. De svenska snigelgifterna är däremot helt ofarliga mot igelkottar. Däremot tar de även ihjäl mina vackra pantersniglar.
Eva

Hanneles paradis sa...

Eva, de fina pantersniglarna har jag också låtit vara kvar, när jag går fram med saxen. För lagom mängd rätt sorts sniglar gör ju även nytta med avfallet, som maskar ungefär.

Filifjonkan 1 sa...

Hej Hannele. Ja det är så viktigt att kolla i eldhögen innan man tänder på den gräsligt om det skulle brinna upp en igelkott Lika med gifterna från utlandet inte bra det heller varken för fåglarna eller de övriga smådjuren Sniglarna de plockar jag med med n särskilt lång grilltång i en spann oh saltar dem med hett vatten pang så är de döda,Usch otäckt men vad skall man göra de är ju tusentals fast man plockar dem äckligt är det

Znogge sa...

Tack och lov har vi inga sniglar som besvärar. Men djuren måste vi tänka på när det blir dags för Valborgselden...

Ruben sa...

Hannele: Det är ordning och reda på dig!! Du får dagens ros av mig! /Ruben

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Jag älskar igelkottar, de är så fina! Blev riktigt oroad av att läsa ditt inlägg, igelkottarna får väl flytta norrut, här har vi inga mördarsniglar ännu.

AnnA sa...

God eftermiddag Hannele!
Jag har läst (eller hört) ngnstans trädgårdsägare använder så pass mycket gifter att det är jämförbart med vad vissa industrier släpper ut...
Så jag försöker inte heller att använda mig av giftpreparat i trädgården -å andra sidan, har jag inte tampats med några mördarsniglar i vår trädgård...Andra sniglar, som vinbärssnäckor och pantersniglar kan ju också ställa till det för en i trädgården, och inte minst liljebaggarna...Deras larver är ju bara FÖR disguisting!!!
Däremot igelkottar är ett trevligt (national)djur i Sverige, som vi ska vara rädda om.
Hälsn
AnnA

Hanneles paradis sa...

Filifjonkan, man får tänka sej både en och två gånger, om man vill ha en levande trädgård med fjärilar, igelkottar och småfåglar.

Znogge, hoppas alla tänker innan de tänder Valborgselden.

Ruben, tackar så mycket å igelkottarnas vägnar :)

Karin, trädgårdsägarna får tänka lite och inte alltid välja den enklaste vägen.

AnnA, visst är det märkligt att trädgårdsägare ska använda så mycket gifter i sin lilla täppa, det är heltokigt. Liljebaggar och deras larver plockar man för hand nu i maj, nästa år finns inte så många kvar.

Åsa sa...

Jag hittade ju 2 sniglar i fjol.. vi får se hur det går iår..magnolian är såå fin! Skulle vilja ha en hel skog av dem! Nu bär det av till paris o monets trädgårdar!/ kram åsa

Hanneles paradis sa...

Åsa, nu har det varit en torr vår, vi får hoppas att sniglarna blr färre. Lyckliga du, önskar dej en trevlig resa!