Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

5 mars 2009

Sophantering i Skottland

Mest berg, men långt från vägen skymtar ensamma hus.Glest mellan husen, men vid vägrenen står sopvagnarna.Lamm ser man vid vägarna, men ingen har kastat skräp.Varför kastar inte skottar skräp överallt som många gör i Sverige.Återvinningsbilarna kör på fel sida på de smala vägarna.

37 kommentarer:

annette sa...

Så trevligt att inte mötas av en massa skräp överallt, i Sverige är inte ens fjällvärlden fri längre från människor som kastar allt överallt, såg inget skräp där för kanske fem år sedan men nu finns det även där tyvärr.

Kramen på Dej!

annette

Hannelen paratiisi sa...

Anette, visst är det ledsamt, att människor inte kan ta med sej sitt skräp hem. Kram.

Dubbelörnen sa...

Tänk det var precis det här vi också konstaterade! Att det var så otroligt rent efter vägarna, även runt städerna.

Alla körde ju på fel sida av vägen!! *gapskratt*

Kram

Anonym sa...

En tanke igen, att skottarna är ett rejält folk,trevligare när det är fräscht runtomkring,det goda livet..visst ät det konstigt ovant när trafiken kör på "fel" sida.

Maria i Sennan sa...

Jo nog skulle det vara skönt med rent o fint överallt-men just nu kommer det en tid med allt som gömts i snö kommer fram i tö...
Har lagt dej i min vänlista-så jag ser när du lägger in nytt..
Maria i Sennan

Hanneles paradis sa...

Dubbelörnen, själv skulle jag inte vilja köra på de smala kurviga vägarna. Varför kan vi inte hålla lika rent i Sverige?

Carina, vi stortrivdes i Skottlad. Som passagerare kan jag sitta på vilken sida som helst ;)

Maria, trevligt att få vara med på din lista. Märkligt att några tror att skräpet skulle försvinna under vintern..

kirlah sa...

hej, här har du just precis samma tema som vi hade i skolan med eleverna idag: skräp, sophantering, återvinning, kompostering osv.

Hannelen paratiisi sa...

Kirlah, hihi, sånt sammanträffande. Och så skriver jag om språkundervisning och grammatikböcker ;)

Ruben sa...

Jadu, Hannele, varför kastas det så mycket skräp i Sverige? Om det endast vore skräp, men det finns ingen respekt för det gemensamma rummet längre. Och vad snabbt det har försämrats! /Ruben

Hannele förvånad sa...

Ruben, som du säger, det är inte längre lite skräp på gator och badstränder. Skolor bränns, bussar slås sönder, jag har väldigt svårt att förstå sånt.

Klimakteriehäxan sa...

Jag minns tydligt att besökare brukade prata om hur rent och fint de uppfattade Sverige! Det har blivit tydligt sämre. Trist.

Eva Linnea/Häxor o Änglar sa...

Visst är det läskigt när bilarna kommer från fel håll när man ska gå över gatan i "de där länderna"? Tänk att de inte kan lära om! Men det är tydligen fler människor på jordklotet som kör på "fel" sida eftersom det är vänstertrafik i Kina. Och de är ju så himla MÅNGA. Stämmer det?
Kram EL

Hanneles paradis sa...

Klimakteriehäxan, det var väl för länge sedan man hörde sånt. En del handlar om pengar också, men vuxna ska inte lämna ölburkar och blöjor efter sej..

Eva Linnea, har aldrig varit i Kina. Jag kör inte utomlands, går bra att bara sitta i bilen. Men ska man över gatan, måste man vara försiktig. Kram.

Annika Christensen sa...

Va´? De har likadana soptunnor som vi har? Fast vi får köra det mesta själva till återvinning och det gör mig galen.........
Först s¨å är det fullt så får man köra till nästa och nästa och till slut så har jag soporna med mig hem igen och får åka en annan gång.
Miljövänligt?
Ha det gott
Annika

Hanneles paradis sa...

Annika, samma här, man får åka till flera återvinningställen, men på Hisingen har vi ganska många. Det grova trädgårdsavfallet kör jag ett par gånger per år till Återvinning, det räcker med en liten kompost i vår lilla trädgård. Ha en trevlig kväll.

Yaelian sa...

Även här har vi liknande soptunnor! Det ser rent ut i Skotland...

Hanneles paradis sa...

Yaelian, det kanske är likadana soptunnor i hela världen. Väldigt rent i Skottland även i städerna.

Inga M sa...

Jag tycker inte vi slänger så mycket skräp här i Sverige heller, men det kanske är olika, på olika platser. Här i Värmland är det rätt rent och fint för det mesta, åtminstone efter vårstädningen vid vägarna.

Nu först ser jag Din Bodil Malmstenbild här till höger på bloggen! Den har säkert funnits där länge men jag har inte sett den. Jag har varit inne och läst hennes blogg nu några gånger. En bok har jag kvar att läsa nu + omläsning av det första livet.

Fritt ur hjärtat sa...

Det här har jag "skällt" mycket över! I vår lokala tidning finns en reporterjour (läs gnälljour) Dit ringer folk och får berätta om viktiga saker. Alla, nästa i alla fall skäller över att kommunen inte städar! Vi behöver gatsopare och fler renhållningsarbetare säger de. Jag häpnar. Vi har inte råd med skola och omsorg. socialbidragen ökar och folk får mindre i plånboken. Ändå vill vi inte ta hand om vårt eget skräp utan kommunen ska stäad mer...
Jag bev så upprörd nu att jag nog måste skriva ett eget inlägg;-)

Hanneles paradis sa...

Inga M, i Göteborg det blivit väldigt skräpigt, på stan, på stränder, ritas på väggar, spårvagnar. Vårstädning har vi också här, skolorna gör det på våren. En av Bodil Malmstens böcker ska jag köpa, visst är hon bra. Jag gillar Gerda Anttis böcker, köpte hennes senaste.

Simone, visst är det ett konstigt sätt att som vuxen lämna sitt eget skräp och hela tiden tro, att någon annan ska ta hand om det. Bara se på Återvinningsstationerna, hur det ser ut, fast vi kan åka gratis till tippen med större avfall.

Anja sa...

Skottland tillhör mina drömmars resemål. Ditt inlägg gör min längtan dit ännu större!
Fiiiiina bilder Hannele!

mvh, Anja

Roses and stuff sa...

Det fanns en tid i Sverige när vi inte heller kaste skräp i naturen...vad hände med oss?
Kram Katarina

Hanneles paradis sa...

Anja, tack. Kul att jag med mina sophanteringsbilder kan locka dej att resa till Skottland :)

Katarina, visst har det blivit väldigt mycket sämre sista åren, vuxna är värst. Ha en bra helg, kram.

Filifjonkan 1 sa...

Vackert är det så man drar efter andan skönt slippa se skräpet ligga som i Sverige. Soptunnan är ju väldigt bra att den finns där ifall. Men möta en så stor bil på smala vägar är inte trevligt alls för störst går alltid först så är det ju.

Hanneles paradis sa...

Filifjonkan, rent överallt, även i städer. Som tur är, så körde inte jag, alla kör ju på fel sida. Det finns mötesplatser ganska tätt i Skottland, man kör väldigt hänsynsfullt.

Häxstickade mamman i Jämtland sa...

Jag skulle vilja åka till Skottland, det finns 3 platser jag skulle vilja åka till:
Skottland
Egypten
Kina

Inte illa eller hur/Ha det så gott

Hanneles paradis sa...

Häxstickade mamman, Kina låter också spännande.

Växthusmadam sa...

När jag ser dina Skottlandsbilder blir jag ännu mer övertygad om det är dit vi ska åka i sommar som vi så smått börjat planera!
Växthusmadam

Hanneles paradis sa...

Växthusmadam, det är fint i Skottland, jag kommer att visa mer trädgårdsbilder också.

Soldanella sa...

Oj, många kommentarer.. Sist, men inte,..ja du vet..

Jag har rekommenderat Polstjärnan till många, den är underbar och jag vet dessutom att den fungerar i zon 5, svärföräldrarna (tvingades) plantera den i entren till sommarstugan. Den blev fantastisk!! Två klänger på var sida om en pergola, väldigt sällsynt med rosor här, men Polstjärnan har funkat

//S

Hanneles paradis sa...

Soldanella, precis, man ska vara rädd om de tåliga rosorna. Det var en bra idé du hade, kan tänka mej, att det blev vackert.

Gärdsmygen sa...

Jo visst börjar det bli skräpigare i Sverige men efter min Londonvistelse nyss tycker jag att Sverige är väldigt rent.....

purplerain sa...

Det är rätt kul, man kan inte ana hus på en del ställen. Men sen ser man en massa sop tunnor. Alltså måste dom finnas där någonstans.

Hanneles paradis sa...

Gärdsmygen, då har du kanske inte varit i Göteborg ;)

Purplerain, man skulle tro att bergen är helt obefolkade, om man inte såg dessa soptunnor med ganska glesa mellanrum.

synne sa...

Så härliga bilder. Älskar den där naturen.
Måste åka dit någon gång.
Jag vill, har kikat men det blir aldrig av...
Undrar varför...
Klems synne.

Hanneles paradis sa...

Synne, jag väntade 55 år på min resa, man behöver väl inte ha så bråttom. Men du har ju så vackert där du bor, kram.

Fritt ur hjärtat sa...

Hej Hannele! Nu har jag gjort inlägget som inspirerades av det här från dig. Håll Sverige Rent, kanske något för dig att hänga på?!