Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

24 februari 2009

Semla och nattbokrea

På 1950-talet var det inte tillåtet att sälja semlor före fettisdagen.
Äter du din semla med varm mjölk? Varifrån kommer dina föräldrar då?
Jag kryddar mjölken med farinsocker och kardemumma, mums.
Svenska semleakademin
Det är tokhärligt att gå på natt-bokrea med maken.

31 kommentarer:

Ingrid E sa...

Äter min semla som den är. Gott, gott. Hinner inte köpa någon idag, fettisdagen men hoppas att få någon ikväll på jobbet.

Det låter verkligen tokhärligt med natt-bokrea. Blev det några fynd?

Anonym sa...

Jag ser också fram emot rapport om fynd, jag som inte kommer iväg på någon bokrea utan enbart ska ligga här och snörvla! Tröstar mig med att jag har flera olästa Bodil Malmsten framför mig.

Hannele på Hisingen sa...

Ingrid E, jag varierar mej, maken vill också gärna äta med varm kardemummakryddad mjölk. Klart vi inte kom hem tomhänta från en bokrea ;)

Inga M, då får du sköta om dej, inte fel att underhålla sej med Bodil Malmsten, vi ska läsa henne även på kursen.

Lindas trädgårdsblogg sa...

Mmmmm, jättegott med semla och varm mjölk. Min mamma är från Österbotten (finsk) och pappa är från Västerbotten. Men jag har inte ätit det på år och dar.

Hannele på Hisingen sa...

Linda V, jag är snart alldeles förvirrad, för när jag i Finland berättar om semla med varm mjölk, har de aldrig hört talas om det.. Och de har semlor med SYLT nu.

Filifjonkan 1 sa...

Morrn Hannele. Hehe Nattbokrea och semlor med kaffe efteråt inte så dumt det.Filifjonkan beställde lite på Bokus på nätet till bra pris så slapp man ut och köra i natten... Fick du tag i något bra då?

Hannele på Hisingen sa...

Filifjonkan, det känns helt rätt, mums. Vi tycker det är lite spännande at köra till sin bokaffär mitt i natten, vi hittar alltid något läsvärt, ska visa i morgon.

Anonym sa...

Jag äter oftast semlan som den är nu för tiden, men hemma åt vi som hetvägg. Mamma är från Söderhamn o pappa från Skellefteå.

Hittade du några bra böcker?

Hannele på Hisingen sa...

Helga, maken vill också gärna ha med varm mjölk, vi har en sån period just nu. Klart vi kom hem med en tung kasse, ska visa i morgon :)

Stina sa...

Ja, en semla får det bli. Det där porslinet har jag med. Sicken bra smak!:-) Kram

Hannele på Hisingen sa...

Stina, visst är det fint med blåklockor ;)
Kram.

Hjärtat Mitt sa...

Jag gillar inte dem med mjölk, men mannen äter bara på det viset, hetvägg som han säger.
Han är från Norrköping.

Så mysigt ni verkar ha haft det på Botaniska. Alltid roligt att träffa trädgårdsvänner.
Ha en bra vecka!

Kram Mari i Marieholm

Hannele på Hisingen sa...

Mari, verkligen trevligt att träffa trädgårdsvänner. Jag kan äta semlan vilket som. Jag har inte riktigt fått koll, var de är vanligast att äta med varm mjölk. Kram.

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Det är så goooott! Mumsfillebaba

Tyra

Anonym sa...

Varm mjölk måste det vara...Har inte prövat kardemummakryddning men det låter jättegott. Mamma från Orust, pappa från Göteborg. Mannen äter också semla med mjölk, hans förfäder är från Småland. Har vi hittat nån gemensam länk här? I Norge äter man "fastelavnsboller", som är vetebulle med hallonsylt.

Anonym sa...

På den goda tiden då även jag kunde äta semlor åt jag dem med varm mjölk.

Ang. bokrean: Stämningen är säkert rolig, men jag hittar numera väldigt sällan något jag vill ha för egen del så att jag får ha "tokroligt" med maken på annat håll...typ!

mvh, Anja

Anonym sa...

Hejs svejs där nere i Götet :) Nej jag som inte är så förtjust i mandelmassa är så galen så jag har precis ätit en semla med vanlijkräm inuti istället...hehe sån är jag
Ha en fin dag och hoppas du hittar helt fantastiskt bra böcker att fördjupa dig i
kram
Emma

Annika sa...

ÅH!!! jag vill ha bägge!!! SEMLA och bokrea!! SÅ himla roligt!! OCH så himla gott...
Vet du hur länge rean pågår, Hannele?
kram!

Hannele på Hisingen sa...

Tyra, jag har precis ätit en med varm mjölk.

Malou, jag hittar inte någon röd tråd, det verkar vara lite hur som helst, inga klara bilder över landskap och med olika semmelvanor.

Anja,det är inte viktigt var, bara man har roligt :)

Emma, en bulle med vaniljfyllning får man inte kalla semla... nån ordning får det vara. Kram.

Annika, jag är väldigt nöjd för stunden :)

Anonym sa...

Ibland äter jag semlan med varm mjölk och ibland med kaffe eller te till. Mina föräldrar är från Uppland.

Nästa års nattliga bokrea ska jag gå på... tillsammans med Jägarn!

Jill Wegerup sa...

Vi äter hetvägg ibland.

Bokrea är något av de bästa som finns, synd bara att man inte har begränsat med pengar, att köpa för, och tid, att läsa på.

Anonym sa...

Jag äter min precis som den är men det får gärna vara mycket mandelmassa!

Hannele på Hisingen sa...

Nina, det där låter spännande. Idag fick jag både varm mjölk och kaffe till min semla.

Jill, egentligen inte fel på bibliotek heller.

Znogge, visst är mandelmassa gott :)

Anonym sa...

Hej!
Vad händer då?

Anonym sa...

Hej!
Vad händer då?

NinaH sa...

Häftigt kunna gå på nattbokrea!
Hm... Här äts numera väldigt lite semlor. Men som liten åt jag med varm mjölk. Fråga mig bara inte hur seden kom till vår familj! Pappa var från S-holm, mamma från norra Norrland & vi bodde i Örebro... kan du härleda det rätt?;-)

Hannele på Hisingen sa...

Dergham, man köper böcker billigt.

Nina, en semla per år måste man ju ha, minst.
Jag har räknat ut att ALLA äter med varm mjölk ;)

Anonym sa...

Vi åt alltid semlor med varm mjölk när vi var små. Uppväxt på Åland, mamma därifrån, pappa från österbotten i Finland.
På finlandssvenska/åländska heter semla fastlagsbulle ju och en semla är en fralla... så när jag beställde en semla med ost o skinka på ett cafe här i Sverige för länge sen så tittade de väldigt underligt på mig...
Här i stan finns numera faktiskt en semleria med alla möjliga sorters smaksättningar. Sylt, safffran, lingongrädde, banan, choklad etc etc.

Hannele på Hisingen sa...

Manotanten, hihi, jag har hört det där om semlan, den är rolig. Själv är jag riktig finne och har lärt mej några finlanssvenska uttryck efteråt. Om bullar innehåller sylt och annat, så är de inte semlor längre..

Anonym sa...

Lät som en god kombination med farinsocker och kardemumma, ska jag prova :) såg att min mammas kusin är ständig sekreterare i semelakademin ;) det du..kram!

Hannele på Hisingen sa...

Di, det var inte dåligt, du får tipsa honom ;)
Kram.