Welcome to Hannele's paradise on Hisingen. Inte bara drömmar, utan verklighet. __ Sumeba miyako. Home is where you make it.__ "Var du än bor, lär du dig älska det," japanskt ordspråk. En liten trädgård på 810 m² på ett berg, blandat med natur och tuktade buskar och fruktträd, nära havet, skog, åkrar och öppna landskap, nära alla storstadens nöjen. Trädgårdsblogg halva året.__ "Paradiset finns här, just nu, bara du har vett att ta vara på det." My own photos (CLICK on images to enlarge). Besök även: Hanneles bokparadis.

1 februari 2009

Ek från Gustav Vasas tid

Den här eken har stått här sedan Gustav Vasas tid.
Promenera från Sankt Sigfrids Plan längs Delsjöbäcken. I Sverige är man dålig på att bevara gamla träd. Den gamla idegranen i Valbodalen i Lysekil anses vara ett av de äldsta träden i Sverige, den är nästan söndersprängd, för just där skulle det byggas. I Alingsås vill man rädda 16 bokar, som står i vägen för barnens skolväg.

19 kommentarer:

synne sa...

Det är tragiskst att man inte vill bevara alla dessa gamla träd.
Varför inte helt enkelt bygga väg runt bokarna...
Man bli så irriterade.
Ha nu en fin söndag.
Kram Synne.

Hanneles paradis sa...

Synne, människor verkar vara otåliga, allt ska gå fort, fort ska man fram, man har inget perspektiv på tiden. Synd.

Inga M sa...

Jag inser ju att alla gamla träd inte går att spara när utvecklingen går fram. Men jag är ju trädfreak och älskar alla träd. Vet inte varför. Kan vara tecken på att jag har någon bokstavskombination kanske? Jag kan verkligen känna in i ett gammalt träd och försöka föreställa mig vilka scener det har sett utspela sig under dess krona.

Hanneles paradis sa...

Inga M, träd är rogivande, klart att alla gamla träd inte går att spara, men när det är några få 1000-åriga träd, kan man ju försöka fundera lite, om man inte kan bygga på lite annat sätt. I Stockholm förstörde man Emma Lungrens trädgård, för någon liten tvärgata skulle gå just där.

kaptenkrok sa...

Här har det skrivits insändare när kommunens skidåkare ville såga ner träd utefter elljusspåret. det är nämligen så att träden förhindrar snöflingorna att falla på spåret eller när det är snörika vintrar (när var det sist?)så rasar snön ner på skidspåren vilket antagligen är en enorma katastorf för tiondelarna inför vasaloppsträningnen..
Men jag fick med mig en stor opinion och än så länge står gamla furor och yviga granar kvar så vi kan lyssna på fågelkvitter och barnen kan leka koja under "gran-kjolarna"!

Tussegumman sa...

Det hade jag ingen aning om att trädet var så gammalt. Önskar dig en fin dag i solen. Nu skall jag ta en promenad längst stråken vi Gunneboslott. Många kramar från Tussegumman

Znogge sa...

Ja, det är märkligt att man inte tar bättre vara på gamla träd. Alla kan väl inte lida av almsjukan...

Tyra in Vaxholm sa...

Det är så skönt att stå brevid ett gammalt träd och begrunda att vi bara är här ett litet tag på denna jord. Carpe diem. Därför förstår jag inte människor som hugger ner gamla träd bara för de skuggar blablablaetc. De har ingen rätt!
Ha en skön söndag Hannele/ Tyra

Ingrid E sa...

Var står Eken? Är det långt från St Sigfrids Plan? Kan bli en trevlig promenad nästa tur till Göteborg.
Här har vi Mörbyeken som är naturvårdsminne. Står vid sjukhuset och ska ej röras. Är snart 800 år gammalt.

Anonym sa...

Det är så vackert och mäktigt att det finns så fina gamla träd.

annette sa...

Visst är det tragiskt att de som bestämmer inte har mer känsla för historien bakom t.ex gamla träd, här i stan har vi ju hundraåriga lindar i våra promenader som nu faller en efter en pga av allt salt som slängs ut vintertid, ersätts av en ny tåligare art men det är inte samma känsla.
Ha en skön söndag!
Kram //annette

Hanneles paradis sa...

Kaptenkrok, det var bra gjort, låter ju jättedåligt skäl att såga ner.

Tussegumman, visst är det ganska häftigt.
Ha en skön söndagspromenad, fint runt Gunnebo, kram

Znogge, oftast helt friska träd, folk har så bråttom.

Tyra, precis, tänk så mycket dessa träd har att berätta. Skugga behöver man på sommaren, för sent att ångra, när trädet är nersågat, man ska tänka först. Ha en bra söndag själv, kram.

Ingrid E, eken står mellan TV-huset och St Sigfrids plan. Skönt när träden blir fredade, för människor förstår inte alltid.

Helga, visst är det mäktigt.

Annette, suck, allting ska anpassas till modernt liv.
Ha en trevlig söndag, kram.

http://asas.tradgardsblogg.se// sa...

Ja så synd- ett kulturarv... synd de inte kan berätta- historia är kul! / kram åsa

Sylvia sa...

Man må ta vare på gamle trær, så lenge de ikke er farlige.
I nærheten av Sophias venninne, finnes det en allè med gamle trær. Noen av dem er det hull inni tilogmed.
Min mann har laget en historie som han forteller til disse to jentene, om en mann som finnes i et av disse trær (som et spøkelse) og som kommer frem ved fullmåne. De elsker denne historien, og tror nesten på den!!

Hanneles paradis sa...

Åsa, ett kulturarv och ibland svårt att ersätta, för ofta är det ekonomin som styr kortsiktigt. Trevlig kväll, kram.

Sylvia, idag är det ju lätt att ta reda på, om trädet är dåligt.
Gärna ett gammalt träd med spöke i trädgården ;)

Filifjonkan 1 sa...

Hej Hannele. Ja det är så ledsamt när de inte bevarar sådana underbara saker som ett träd. Vilken livskraft det haft och vad det sett och vad de hört. Tänk om man kunde lägga örat till trädet och lyssna på allt det skulle kunna berätta för oss. Skolbarnen kan väl gå runt träden herregud barn älskar träd ju.Bevara träden!

Hanneles paradis sa...

Filifjonkan, jag vet inte, hur skolbarnen har det med vägen, men träden var nog där före. Maskiner ska ju ha företräde överallt, ingen lyssnar på gamla träd längre.

Monica sa...

Jag blir så arg när jag tänker på bokarna i Alingsås! Helt onödigt det där. Man vill räta ut en väg så att det går att köra fortare och barnen skall få en säkrare väg till sin idrottslokal. Men när dom skall över till Nolhagaparken för att idrotta utomhus måste dom över den där vägen... Öööööh... Hur tänker dom?

Hanneles paradis sa...

Monica, det låter ju jättelöjligt, hur många sekunders vinst kan det handla om? Människor tänker inte alltid.